Beschrijving programma’s

Hier volgt een beknopte beschrijving van onze zen-programma’s.
Voor informatie over data, kosten en de begeleiding, zie de pagina Agenda

Trainingsperioden

Jaarlijks zijn er vier trainingsperioden gepland die een unieke mogelijkheid bieden voor een intensieve zen beoefening gedurende een aantal weken.

Sesshin

Sesshin zijn de traditionele zenretraites in volledig zwijgen, waarin zitmeditatie (zazen) en loopmeditatie (kinhin) de basisoefeningen zijn. Met uitzondering van de daily life sesshin geven Jiun Hogen roshi en Tetsue roshi dagelijks Dharma toespraken, vraag en antwoord perioden en meerdere malen per dag individuele begeleiding in de vorm van dokusan of sanzen. In alle sesshin is het mogelijk om met een koan te oefenen. Zowel Jiun Hogen roshi als Tetsue roshi zijn als zenmeester in de Linchi (Rinzai) traditie geautoriseerd om koanoefening te begeleiden.

Daily-Life Sesshin

Deze sesshin vormen een belangrijk onderdeel van de trainingsperioden. Er wordt alleen gesproken tijdens de werkperiode ’s morgens. In de vroege ochtend, ’s middags en ’s avonds is er een meditatie programma. Er is één keer per dag een groepsgesprek en één keer per dag dokusan.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 16.00 uur

Go-sesshin

De go-sesshin (go = vijf) van vijf dagen is voor degenen die al eens een dag of langer gezeten hebben, een goede sesshin om mee te beginnen. We beoefenen diverse ademmeditaties en we leren om te gaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn. De go-sesshin is tevens een uitstekende gelegenheid om te beginnen met de koanoefening.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 11.00 uur

Dai-sesshin

In de dai-sesshin (dai = groot) van zeven dagen staat het mediteren met een koan en het realiseren van ons ware zelf centraal. Alle oefeningen, recitaties, rituelen, komen samen in deze sesshin. Alles wordt ingezet om een alerte, wakkere en open geest te verwerkelijken.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 11.00 uur.

Kokoro-sesshin

De kokoro-sesshin (kokoro = hart) is voor ervaren zenbeoefenaren, die om welke reden dan ook een niet zo’n doorgestructureerde, maar wel volwaardige sesshin willen doen. Er zijn langere pauzes en er is meer gelegenheid voor een individuele invulling van het programma. Ervaring in een go- of dai-sesshin is voorwaarde om aan de kokoro-sesshin deel te nemen.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 11.00 uur.

Rohatsu-sesshin

De Rohatsu is een zeer intensieve dai-sesshin rond 8 december, de dag van Boeddha’s verlichting, en uitsluitend voor ervaren zenbeoefenaren.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 11.00 uur.

Nieuwjaars-sesshin

In deze laatste dagen van het jaar ligt het accent op ‘geen sporen achterlaten.’ Op 31 december zitten we tot in het nieuwe jaar dat met 108 gongslagen wordt ingeluid.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 13:00.

Familie-sesshin

Een zenprogramma voor de hele familie: zowel ouders als kinderen. Er wordt geoefend, gewerkt, gespeeld en gepraat rond een zenboeddhistisch thema.
Begintijd: 12.00 uur, eindtijd: 11.00 uur.

Zen weekend

Een zenweekeinde biedt volop gelegenheid om stil te worden, de meditatie te verdiepen en je bewust te worden van hoe je nu bent. We oefenen in zwijgen. Er wordt een Dharma toespraak gegeven en er is gelegenheid voor persoonlijk onderhoud met de begeleidster.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 16.00 uur.

Body & mind weekend

In de sutra van de Liefdevolle vriendelijkheid reciteren we: “Of je nu loopt of zit of ligt, in elke houding die de slaap verdrijft, kun je volkomen aandacht oefenen.” In dit weekend gaan we kijken hoe je in elk van die houdingen volkomen aandacht kunt oefenen. Het lichaam is daarbij het uitgangspunt. Zazen wordt afgewisseld met oefeningen voor het lichaam met als doel de helderheid van de geest te ervaren en daar te verblijven.
Begintijd: 19:30, eindtijd 16:00

Introductieweekend

Voor degenen die nog geen ervaring hebben met de zenbeoefening of hun kennis/ervaring willen opfrissen.
Begintijd: 10:00, Eindtijd: 16:00

Studieweekend

In dit weekend ligt de nadruk in feite helemaal niet op studie, maar op uitwisseling over de zenoefening. Aan de hand van een tekst over een bepaald onderwerp wordt samen met de deelnemers onderzocht wat dat onderwerp voor hen betekent en hoe ze daar in het dagelijks leven mee omgaan. Begeleider Maurits Hogo Dienske slaagt er ieder jaar in om een sfeer te creëren van grote onderlinge betrokkenheid en vertrouwen, waardoor deelnemers de gelegenheid hebben diepgaand te onderzoeken hoe ze hun boeddhistische oefening in praktijk brengen.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: 16.00 uur.

Wandelretraite

De Noorder Poort ligt in een prachtige omgeving met weilanden, heidevelden, meertjes, zandverstuivingen en hunebedden. In de wandelretraite staat een meditatieve beleving van deze natuur centraal. ’s Morgens en ’s avonds is er meditatie in de zendo; overdag wordt er gewandeld. Er worden oefeningen aangereikt om tijdens de wandeling de aandacht ook echt bij het wandelen te houden. De twee dagwandelingen zijn ongeveer 15 kilometer lang. Het is mogelijk om de wandelingen in te korten en na de lunchpauze teruggebracht te worden naar de Noorder Poort.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: na de lunch.

Werkweek

Gedurende deze dagen wordt er een paar keer per dag gemediteerd. Overdag worden er diverse projekten in en om het huis aangepakt en kun je ervaren hoe meditatie en werk elkaar dienen. Tegelijkertijd is dit een mooie gelegenheid om je diensten aan te bieden aan het centrum.
Begintijd: 11.00 uur, eindtijd: na de lunch of om 11:00.

Zen Cursus

De wekelijkse cursussen zijn bedoeld om het mediteren thuis te ondersteunen en te verdiepen. Voor data, kosten en overige informatie graag contact opnemen met ons kantoor.

Gastverblijf

Op dagen dat er geen retraite is, is het mogelijk om als gast mee te doen aan het dagelijkse werk- en meditatieprogramma van het centrum.
Kosten*: €26 en €35 per etmaal (exclusief lakenpakket).