Nieuwe zendo

De bouw van een nieuwe zendo is de eerste en belangrijkste stap in de actie Noorder Poort 25+:

Zitten in stilte.

Dit is de basis van de zenoefening. En dat krijgt een hele nieuwe impuls met de nieuwe zendo. De architect Eric de Leeuw, die ook de zenmeesterwoning ontworpen heeft, heeft al wat schetsjes gemaakt.

De zendo komt aan de noordkant van het hoofdgebouw: zie de ingetekende rechthoek. Zie ook het 3d-beeld dat Kyogen heeft gemaakt – nog voornamelijk fantasie, met name hoe de wanden er uit komen te zien, staat nog helemaal niet vast.

Hier komt de nieuwe zendo
Zo kan het worden

Nodig: € 200.000

Zo’n nieuwe zendo, dat moet wel voor een ton te doen zijn, dacht Jiun roshi. Geen denken aan, zeiden architect én aannemer, materialen zijn sinds de corona-crisis twee tot drie keer zo duur geworden. Maar twee ton zou moeten lukken. Als we om te beginnen accepteren dat er een pilaar in het midden komt.

Twee ton, dat is dus het doel van onze jubileum-actie, die niet een paar maanden maar het hele jubileumjaar gaat duren. En waarvoor niet alleen binnen maar ook buiten de sangha geworven zal worden.

Jiun roshi besloot haar jubileumtoespraak, waarin ze dit plan bekendmaakte, als volgt:

Volgens mij staat hij er eigenlijk al, die zendo. Het is wat we voortdurend merken in de Dharma: het is er allemaal al, maar we moeten het alleen nog gaan zien. Wij gaan die zendo zien, dat hoop ik, daar vertrouw ik op, en daar ben ik nu al heel erg dankbaar voor. Op die manier is het voor mij een grote vreugde om nog 25 jaar door te gaan.  

Je kunt meebouwen aan de nieuwe zendo door een bijdrage te doneren op de rekening van Noorder Poort: NL96TRIO 0197619223 onder vermelding van NP 25 +.

Ook op andere manieren kun je de zendo tot stand helpen brengen – we beschrijven hier wat mogelijkheden. Heb je zelf een goed idee? Laat het ons weten met een mailtje aan het kantoor. Dan nemen we contact met je op.

Wat nog meer?

De bouw van de nieuwe zendo maakt nog meer mogelijk en wenselijk. Over deze volgende twee stappen van het plan vertellen we hier iets meer.