Volgende stappen

Zoals gezegd bestaat het totale plan voor Noorder Poort 25+ uit drie onderdelen:

Zitten in stilte
Energiebesparing
Nieuwe ruimtes

Energiebesparing:

Niet iedereen weet dit, maar op het dak van de zenmeesterswoning liggen achttien zonnepanelen, die al in een deel van onze energiebehoefte voorzien. Het nieuwe, goed geïsoleerde pannendak op het hoofdgebouw draagt ook bij aan een betere energiehuishouding. Maar er is meer nodig, en mogelijk. We willen vooral onze afhankelijkheid van gas voor verwarming en heet water terugdringen. Het onderzoek naar hoe we dat kunnen realiseren maakt deel uit van onze (ver)bouwplannen.

Nieuwe ruimtes:

De keuken is te krap, zo ervaren de koks van Noorder Poort al geruime tijd. Dat bemoeilijkt niet alleen het werken in de keuken, maar bijvoorbeeld ook de efficiënte opslag van etenswaren. Het is hoog tijd voor een uitbreiding. Hier kunnen we in januari 2022 al mee beginnen.

Steeds vaker willen mensen een eenpersoonskamer; daarvoor hebben we meer kamers nodig. De doucheruimtes in de kamers zijn sterk verouderd en te klein om te renoveren. Dat behoeft een andere oplossing.

Er zijn meer leraren die lessen, workshops en retraites geven. Een aparte leraarskamer is nodig.

Als de nieuwe zendo er is, kunnen we de andere knelpunten oplossen door de begane grond te verbouwen. Zo zou het op den duur bijvoorbeeld kunnen worden:

Nieuwe indeling begane grond