Beschrijving programma’s

De Noorder Poort biedt een grote verscheidenheid aan zen programma’s. Sommige zijn voor iedereen geschikt, dus ook voor wie net met zen en zenretraites begint; andere zijn vooral voor ervaren beoefenaars. In sommige programma’s wordt veel in zazen gezeten, in andere ligt juist de nadruk op activiteit.

Van elk programma kun je ook het schema bekijken. Deze schema’s zijn voorbeelden; het werkelijke schema wordt pas kort voor de retraite bepaald en kan enigszins afwijken van het voorbeeld.

Spring meteen naar de traditionele zen-retraites.

Voor wie minstens een jaar lang serieus zen wil oefenen biedt de Noorder Poort bovendien de Zenleven Thuistrajecten. Er zijn twee varianten: één met een aantal retraites op de Noorder Poort en één met uitsluitend beoefening in de thuissituatie. Startmoment in overleg.

Voor informatie over data, kosten en de begeleiding, raadpleeg de agenda.

Voor nieuwkomers en meer ervaren beoefenaars

De volgende programma’s zijn geschikt voor wie kennis wil maken met zen of met het centrum. Al deze programma’s  bevatten meditatie-instructie voor wie dat nodig heeft of het graag nog eens wil horen. Maar ze zijn ook heel geschikt voor wie al langer oefent.

Werken in de moestuin
Werken in de moestuin

Daily-Life Sesshin
Sesshin is de traditionele naam voor een zen-retraite. Deze sesshin is er op gericht om meditatie te integreren in je dagelijks leven. In de vroege ochtend, ’s middags en ’s avonds is er een meditatie programma. Daarnaast zijn er werkperioden, waarbij je soms in stilte werkt en soms juist niet, zodat je kunt oefenen met spreken en luisteren. Er is één keer per dag een groepsgesprek en één keer per dag dokusan. Daily life sesshin zijn ook een belangrijk onderdeel van de trainingsperioden.
Begintijd ’s avonds om 19.30 uur, einde drie dagen later om 14.00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een daily life sesshin.

Werkweek
Gedurende deze dagen wordt er een paar keer per dag gemediteerd. Overdag worden er diverse projecten in en om het huis aangepakt en kun je ervaren hoe meditatie en werk elkaar dienen. Tegelijkertijd is dit een mooie gelegenheid om je diensten aan te bieden aan het centrum.
Begint dinsdag om 11.00 uur en eindigt vrijdag om 16:00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een werkweek.

Daishin oefent Qigong

Body & mind weekend

Een zen en qigong weekend waarin lichaamshouding en het ontwikkelen van een heldere geest centraal staan. Zazen betekent ‘gewoon zitten’. Maar hoe gewoon is zitten eigenlijk? Betekent stil zitten ook dat er daadwerkelijk niets meer beweegt? Wat is een natuurlijke manier van stilzitten? Hoe hangt dat samen met je innerlijke houding? In dit weekend onderzoeken we deze vragen met behulp van qigong oefeningen, oefeningen uit de Chinese en Japanse gezondheidstraditie. Het doel is het ontdekken van een ontspannen, alerte zithouding die een heldere geest bevordert.
Begint vrijdag om 19:30 uur en eindigt zondag om 16:00 uur.

Zen & Yoga

In deze retraite worden verschillende oefenvormen gebruikt: naast zenmeditatie zijn er geleide meditaties, dharmatoespraken, yoga, bodyscan, qigong, wandelingen en mantrazingen. We spenderen ook veel tijd buiten in de natuur. Alles wat we doen, nodigt je uit om te verstillen, in jezelf thuis te komen en helemaal hier te zijn. Zo leren we te rusten in onze ware essentie; pure aanwezigheid. De yoga en qigong zijn niet zwaar en geschikt voor beginner en ervaren beoefenaar. Meditatie-ervaring is wel gewenst.
Aanvang broodmaaltijd in stilte 18:00, begintijd programma 19:30, eindtijd 15:30 uur (weekenden) of 11:00 uur (week).

Wandelretraite
De Noorder Poort ligt in een prachtige omgeving met weilanden, heidevelden, meertjes, zandverstuivingen en hunebedden. In de wandelretraite staat een meditatieve beleving van deze natuur centraal. ’s Morgens en ’s avonds is er meditatie in de zendo; overdag wordt er gewandeld. Er worden oefeningen aangereikt om tijdens de wandeling de aandacht ook echt bij het wandelen te houden. De twee dagwandelingen zijn ongeveer 15 kilometer lang. Het is mogelijk om de wandelingen in te korten en na de lunchpauze teruggebracht te worden naar de Noorder Poort.
Begintijd: 19.30 uur, eindtijd: na de lunch.

Bekijk een voorbeeldschema van een wandelretraite.

Zen Cursus
Voor wie in de buurt woont, is er ook nog de wekelijkse zencursus op maandagavond. Zo’n wekelijkse avond kan erg helpen om door te gaan met je oefening. De begeleider houdt een toespraak óf geeft gelegenheid voor een persoonlijk gesprek. Lees meer op zensteenwijk.nl.

Voor wie níet in de buurt woont: door het hele land zijn er ook andere wekelijke meditatiegroepen, waar geoefend wordt op dezelfde manier als op de Noorder Poort. Misschien is er één bij jou in de buurt!


Gastverblijf
Op dagen dat er geen retraite is, is het mogelijk om als gast mee te doen aan het dagelijkse werk- en meditatieprogramma van het centrum. Neem contact op met het kantoor over mogelijke data.
Kosten 2024: € 37 (in 2p-kamer) of € 48  (in 1p-kamer) per persoon per etmaal


Voor wie intensief wil oefenen

In de volgende programma’s zijn zitmeditatie (zazen) en loopmeditatie (kinhin) de basisoefeningen. In al deze programma’s wordt, afgezien van een informeel begin en einde, niet met elkaar gesproken.  Wel is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud met de begeleider (dokusan of sanzen).

Deze programma’s zijn voor mensen die intensief willen oefenen. Dat geeft soms grote innerlijke rust en vreugde, maar soms is het ook moeilijk. Het samen in stilte oefenen is daarbij een grote hulp. En ook de zenmeester of de leraar zal er zijn om je zo goed mogelijk te begeleiden.

Zen weekend

Een zen weekend biedt volop gelegenheid om stil te worden, de meditatie te verdiepen en je bewust te worden van hoe je nu bent. We oefenen in zwijgen. De leraar geeft een dharma toespraak en er is gelegenheid voor vragen stellen en voor persoonlijk onderhoud.
Een zen weekend begint vrijdag om 19.30 uur en eindigt zondag om 16.00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een zen weekend.

Nieuwjaars-sesshin
Voor wie de jaarwisseling in stilte wil beleven. In deze laatste dagen van het jaar ligt het accent op ‘geen sporen achterlaten.’ Op 31 december zitten we tot in het nieuwe jaar dat met 108 gongslagen wordt ingeluid.
Begint 28.12 om 19.30 uur, eindigt op nieuwjaar om 13:00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een nieuwjaars-sesshin

Vijf- en zevendaagse sesshin
De langere sesshin worden begeleid door Jiun Hogen roshi of Tetsue roshi. De sesshin bevatten dagelijkse dharma toespraken, vraag en antwoord perioden en meerdere malen per dag individuele begeleiding in de vorm van dokusan of sanzen. In al deze sesshin is het mogelijk om met een koan te oefenen. Zowel Jiun Hogen roshi als Tetsue roshi zijn als zenmeester in de Linchi (Rinzai) traditie geautoriseerd om koanoefening te begeleiden.

Go-sesshin
De go-sesshin (go = vijf) van vijf dagen is voor degenen die al eens een dag of langer gezeten hebben, een goede sesshin om mee te beginnen. Je kunt  diverse ademmeditaties beoefenen en leert van daar uit om te gaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn. De go-sesshin is tevens een uitstekende gelegenheid om te beginnen met de koanoefening.
Begint om 19.30 uur, eindigt om 11.00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een go-sesshin

Dai-sesshin
In de dai-sesshin (dai = groot) van zeven dagen staat het mediteren met een koan en het realiseren van ons ware zelf centraal. Alle oefeningen, recitaties, rituelen, komen samen in deze sesshin. Alles wordt ingezet om een alerte, wakkere en open geest te verwerkelijken.
Begint om 19.30 uur, eindigt om 11.00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een dai-sesshin (de eerste en laatste dag wijken af).

Rohatsu-sesshin
De Rohatsu is een zeer intensieve dai-sesshin rond 8 december, de dag van Boeddha’s verlichting, en is uitsluitend voor ervaren zenbeoefenaren.
Begint om 19.30 uur, eindigt om 11.00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een rohatsu-sesshin

Kokoro-sesshin
De kokoro-sesshin (kokoro = hart) is voor ervaren zenbeoefenaren, die om welke reden dan ook een niet zo’n doorgestructureerde, maar wel volwaardige sesshin willen doen. Er zijn langere pauzes en er is meer gelegenheid voor een individuele invulling van het programma. Ervaring in een go- of dai-sesshin is voorwaarde om aan de kokoro-sesshin deel te nemen.
Begint om 19.30 uur, eindigt om 11.00 uur.

Bekijk een voorbeeldschema van een kokoro-sesshin

Trainingsperioden
Jaarlijks zijn er vier trainingsperioden gepland die een unieke mogelijkheid bieden voor een intensieve zen beoefening gedurende een aantal weken.

Familie-sesshin

Tetsue roshi bij de familie-sesshin

Een heel bijzonder programma is ons aanbod is de jaarlijkse familiesesshin onder leiding van Tetsue roshi: een zenprogramma voor ouders én kinderen, ongeacht hun leeftijd, die meestal varieert van baby tot tiener. Er wordt geoefend, gewerkt, gespeeld en gepraat rond een zenboeddhistisch thema.
Begint op 12.00 uur op Hemelvaart, eindigt de zondag daarna om 11:00 uur.

Ga naar de agenda om te kijken wanneer deze programma’s worden gegeven of naar de pagina aanmelden als je dat al weet en je je meteen wilt aanmelden.