Ciska Hosen Matthes

Ciska Hosen Matthes (1964) studeerde sociale psychologie in Amsterdam. Ze werkte aanvankelijk als trainer sociale vaardigheden en dan als journalist in Zuid-Afrika. In 1996 ontdekte zij zenmeditatie, wat haar levensweg verder zou bepalen. Zij verbleef sinds 1998 voor perioden in de Noorder Poort en is altijd een dankbare leerling van Jiun Hogen roshi gebleven. 

Van 1999-2005 verbleef Ciska in Japan voor intensieve zentraining. Over deze tijd publiceerde zij later het boek ‘Herinneringen aan Harada Tangen roshi – mijn jaren in een Japans zenklooster’ bij uitgeverij Asoka. 
Later verdiepte Ciska zich nog in vipassana d.m.v. lange retraites in binnen- en buitenland. De opleiding tot mindfulnesstrainer pakte zij in 2011 op en sindsdien is dit haar werk, naast het geven van meditatie- en yogalessen (yin en hatha/vinyasa), waarvoor zij opleidingen in India en Nederland volgde. Een andere belangrijke inspiratiebron voor Ciska is de advaita; speciaal de leringen van Ramana Maharshi en Sri Mooji. In mei 2024 is zij tot zenleraar benoemd met de naam Hosen (betekenis: Dharma River).

Zij haalt veel voldoening uit het begeleiden van retraites met haar partner Stef, waarin zij al deze tradities samenbrengen. Hun website: www.hetoogvandeorkaan.nl