ZenLeven thuistrajecten

Voor wie

Voor jou, zenbeoefenaar.

Waarom

Omdat zo’n traject je een steun in de rug geeft voor je zenbeoefening. De (wederzijdse) verbinding voor een bepaalde tijd motiveert en zal je stimuleren om door te gaan, ook als het moeilijk is. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar samen oefenen maakt de weg gemakkelijker en vergroot de inzichten.

In een thuistraject mediteer je minstens vijf keer per week, lees je over boeddhisme en krijg je oefeningen aangereikt die je in je thuissituatie kunt doen. Je wordt ondersteund door een begeleider in persoonlijke gesprekken (meestal via Skype of Zoom) van totaal ongeveer 75 minuten per maand. Daarnaast doe je mee aan verschillende zenprogramma’s op de Noorder Poort.

Twee vormen

Je begint altijd met het Intensieve ThuisTraject, met een duur van twee jaar. Lees hier de details.

Wie na het intensieve thuistraject nog wil doorgaan, kan zich inschrijven voor het Doorgaande ThuisTraject met een duur van één jaar. Lees hier de details.

NB: Voorheen boden we ook een basis thuistraject aan, zonder retraites. In elk geval voorlopig zijn we hier mee gestopt, omdat er zoveel belangstelling is dat we daarvoor niet voldoende begeleidingscapaciteit hebben.

Thema’s

De persoonlijke begeleiding en de oefeningen voor in je thuissituatie gaan aan de hand van bepaalde thema’s. Sommige thema’s hebben een direct verband met de meditatie (bijvoorbeeld de  relatie tussen lichaam, adem en geest); andere komen uit de Boeddhistische leer (bijvoorbeeld de vier edele waarheden of de zes paramita’s). Er is daarnaast ook ruimte voor individuele invulling met thema’s die voor jou persoonlijk van belang zijn.

Studie en oefeningen zijn in alle trajecten nauw met elkaar verbonden. Er zal je regelmatig gevraagd worden iets te lezen over een bepaalde thema, maar veel belangrijker is om samen met je begeleider te onderzoeken hoe zo’n thema zich in jouw leven voordoet en hoe je er dan mee omgaat.

Twee startmomenten per jaar

Vanaf 2022 zijn er jaarlijks twee startmomenten, namelijk in maart en in september. Of je dan daadwerkelijk kunt starten, is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van begeleiders. Je kunt je aanmelden via dit formulier; we nemen dan contact met je op.

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan