Jubileum-actie Noorder Poort 25 +: koerswijziging

Op de jubileumviering van zaterdag 16 oktober 2021 presenteerde Jiun roshi het plan om de Noorder Poort geschikt te maken voor de volgende 25 jaar. Dat plan bestaat uit drie onderdelen:

Zitten in stilte (in een nieuwe zendo)
Energiebesparing
Nieuwe ruimtes

Maar wat is er sindsdien veel veranderd in ons leven en in de wereld. Ook hier zijn de gevolgen merkbaar. De inkoopkosten stijgen en binnenkort volgt een enorme stijging van de energierekening tot meer dan € 2000,- per maand. De zendo die in oktober nog rond de € 200.000 leek te gaan kosten, gaat volgens de raming in juli 2022 richting de € 300.000.  Dat het leven duurder is geworden, werkt ook hier door: al kan het doen van een sesshin juist nu een grote steun zijn, we zien toch iets minder aanmeldingen.  

Tegelijkertijd wordt het met de dag duidelijker hoe urgent het is om maatregelen te nemen die goed zijn voor het klimaat.

Dit alles heeft ons bestuur doen besluiten om binnen het project NP 25+ andere prioriteiten te stellen. De grote verandering is dat we het bouwen van een nieuwe zendo uitstellen en dat we beginnen met verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor de aarde, het waarborgt ook de continuïteit van de Noorder Poort, omdat de maandelijkse lasten veel lager worden. Ook hopen we hiermee een sterke prijsverhoging van de programma’s te kunnen voorkomen. De donaties die we ontvangen hebben, zullen gebruikt worden voor de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen, isolatie van het gebouw en waar mogelijk vloerverwarming.

In de komende maanden wordt dit plan met specialisten uitgewerkt. Daarnaast hebben we een organisatie ingeschakeld voor het verwerven van fondsen en het aanvragen van subsidies, en natuurlijk loopt onze eigen donatiecampagne NP 25+ ook door. In november/december hopen we zicht te hebben op het hele financiële plaatje en kunnen we beginnen met de uitvoering van het project.

Allereerst dus verduurzamen en pas daarna een nieuwe zendo en de andere geplande verbouwingen.

De eerste achttien liggen er al…

We krijgen veel positieve reacties op deze verandering in het plan. Maar mocht je het niet goed vinden dat jouw donatie voor een nieuwe zendo gebruikt gaat worden voor verduurzaming, laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten.

De actie NP 25+ loopt dit jaar gewoon door.

Je kunt nog steeds de online lezingen van Jiun roshi terugkijken.

En hier lezen over de volgende stappen ná de verduurzaming.

De stand bij de afsluiting van het jubileumjaar op 17 september was € 184.000-!!! Een heel mooi resultaat!