Plaats voor nieuwe bewoners

Op de Noorder Poort is plaats voor nieuwe bewoners. Als bewoner doe je mee aan de dagelijkse meditaties en aan alle zenprogramma’s (sesshins enz.), en werk je daarbuiten zo’n vijf uur per dag. Bovendien woon je in een prachtig centrum in het mooie Drentse landschap.

Je kunt voor een bepaalde tijd op het centrum komen wonen (bijvoorbeeld voor een jaar), maar als je echt gegrepen wordt door zen, kan vanuit het bewonerschap ook de stap gezet worden naar een lange en intensieve training als unsui (zenmonnik). 

Op een vergelijkbare oproep in 2018 reageerde Wobbe van der Meulen, nu al jaren unsui met de naam Kido. Over het wonen op de Noorder Poort zegt hij:

Voor mij is er geen betere plek om te wonen en werken dan de Noorder Poort. Alles hier is erop gericht om de zenweg te leven. Je voelt de kracht van de beoefening met elkaar. 

De ontmoeting met Jiun roshi was de trigger. Al langere tijd leefde ergens in mijn achterhoofd de wens om zenmonnik te worden en toen ik Jiun roshi leerde kennen wist ik: bij haar wil ik trainen, hier wil ik leven. Toen ik hoorde dat er bewoners gezocht werden, heb ik meteen gebeld met de Noorder Poort. 

Het is zo mooi deel uit te maken van het hart van de sangha. Daaraan als unsui te kunnen bijdragen: ik ben heel dankbaar dat ik dat mag doen. En dan… een prachtige omgeving, de natuur, de stilte. Fijne medebewoners met wie je de weg samen gaat. Natuurlijk is het samenleven niet altijd makkelijk, en soms mis ik de dingen die ik kon doen toen ik nog in Utrecht woonde: concerten, uitgaan… Maar wat ik er hier voor in de plaats krijg, vergoedt dat ruimschoots. En wat heb ik veel geleerd over mezelf. 

Heb je belangstelling, stuur dan een mail met informatie over jezelf naar ons kantoor (np-at-zeninstitute.org) ter attentie van Jiun roshi.

Unsui Noorder Poort 2023

Kyogen, Daido, Kido en Yuko wonen als unsui op de Noorder Poort