Ordinaties, ordinaties, ordinaties

Niet één keer, niet twee keer, wel drie keer was het groot feest op de Noorder Poort.

Op 5 mei 2016, heeft Jiun roshi dharmatransmissie gegeven aan Jishin osho. De datum was door Jiun roshi niet zomaar gekozen: het is de datum waarop zij zelf in 1999 door Prabhasa Dharma zenji tot zenmeester is benoemd. Dit jaar was 5 mei ook het begin van de jaarlijkse familie-sesshin onder leiding van Jishin osho. En tenslotte was het ook nog bevrijdingsdag.

Zen-meester Tetsue roshi begroet met bloemen

Zen-meester Tetsue roshi begroet met bloemen

De transmissie zelf was een privéaangelegenheid tussen Jiun roshi en Jishin osho. Jishin ontving daarbij de nieuwe naam Tetsue (Gezegend met Wijsheid) en de titel roshi. De deelnemers aan de familie-sesshin waren vooraf wel op de hoogte gebracht, zodat de nieuwe zenmeester ontvangen werd met bloemen en liederen.

Tetsue roshi (l) en Jiun Hogen roshi voor het altaar in de memorial room.

Tetsue roshi (links) en Jiun Hogen roshi voor het altaar in de memorial room.

Op zondag 26 juni volgde een ceremonie waarin Jiun Hogen roshi zes van haar leerlingen als Zen leraar geordineerd heeft in aanwezigheid van met name familie en vrienden.

Het betreft de volgende leerlingen (hun middelste naam is de leraarsnaam die zij gekregen hebben) van links naar rechts op de foto:

Karin Myoshin Zeitler; Marja Shinyo Timmer; Marleen Myoko Sint; Marjolein Kyosei Verboom; Jolinda Daishin van Hoogdalem en Maria Kogetsu Steenman.

 

Zes nieuwe zen-leraren

Op 2 augustus, aan het einde van de dai-sesshin was er de tokudo shiki ceremonie voor Barbara de Zoete, die nu als unsui met de naam Jikai haar training op de Noorder Poort vervolgt.

Niet alleen Barbara werd geschoren, ook Nina, onze oudste Shetland pony moest geschoren worden om het zeer warme weer te kunnen verdragen.

Pony Nina wordt geschoren

En toen ook het grasland geschoren werd, kwamen alle ooievaars uit de buurt wat lekkers eten!

Grasland op Noorder Poort