ZenLeven Thuistrajecten

Voor wie

Voor jou, zenbeoefenaar.

Waarom

Omdat zo’n traject je een steun in de rug geeft voor je zenbeoefening. De (wederzijdse) verbinding voor een bepaalde tijd motiveert en zal je stimuleren om door te gaan, ook als het moeilijk is. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar samen oefenen maakt de weg gemakkelijker en vergroot de inzichten. Niet voor niets is sangha zo belangrijk in het boeddhisme.

Drie vormen

We bieden de ZenLeven ThuisTrajecten in drie vormen aan:

Het Basis ThuisTraject is uitsluitend gericht op de zenbeoefening in je thuissituatie. Het duurt één jaar.

Het Intensieve ThuisTraject omvat naast de zenbeoefening thuis ook een aantal meerdaagse programma's op de Noorder Poort (sesshins etc.). Het duurt twee jaar.

Het Doorgaande ThuisTraject is voor wie na het Intensieve Traject wil doorgaan.

Opbouw van de trajecten

Alle trajecten kennen de volgende vaste onderdelen:

  1. In alle trajecten wordt allereerst van je gevraagd om minimaal 5 keer per week 25 minuten te mediteren en ongeveer twee uur per week te lezen / studeren.
  2.  Je krijgt oefeningen die je kunt doen in je thuissituatie. De meeste kun je integreren in je dagelijkse activiteiten en zullen dus geen extra tijd kosten.
  3. Er zijn persoonlijke gesprekken met je begeleider, met een totale lengte van 75 minuten per maand. Hoe, waar en wanneer deze gesprekken plaatsvinden, kun je zelf met je begeleider afspreken.
  4. Er is een tweemaandelijkse digitale groepsbijeenkomstvan 60-90 minuten met Jiun Hogen roshi  (digitaal wil zeggen op afstand, via het Internet).

Deze vier onderdelen samen vormen het Basis thuisTraject.

Het intensieve thuistraject en het doorgaande traject omvatten daarnaast een reeks meerdaagse zenprogramma’s op de Noorder Poort. Je volgt deze programma's  in de loop van de twee jaar dat het traject duurt. Je kunt zelf bepalen wanneer je aan welk programma meedoet, waarbij je je als je daar behoefte aan hebt door je begeleider kunt laten adviseren.

Thema's

De persoonlijke begeleiding en de oefeningen voor in je thuissituatie gaan aan de hand van bepaalde thema's. Sommige thema's hebben een direct verband met de meditatie (bijvoorbeeld de  relatie tussen lichaam, adem en geest); andere komen uit de Boeddhistische leer (bijvoorbeeld de vier edele waarheden of de zes paramita's). Er is daarnaast ook ruimte voor individuele invulling met thema's die voor jou persoonlijk van belang zijn.

Studie en oefeningen zijn in alle trajecten nauw met elkaar verbonden. Er zal je regelmatig gevraagd worden iets te lezen over een bepaalde thema, maar veel belangrijker is om samen met je begeleider te onderzoeken hoe zo'n thema zich in jouw leven voordoet en hoe je er dan mee omgaat.

Twee startmomenten per jaar

Vanaf 2022 zijn er jaarlijks twee startmomenten, namelijk 1 maart en 1 september. Of je dan daadwerkelijk kunt starten, is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van begeleiders. Als je belangstelling hebt, neem dan contact op met het kantoor.

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan