ZenLeven Thuistrajecten

Voor wie

Voor jou, zenbeoefenaar.

Waarom

Omdat zo’n traject je een steun in de rug geeft voor je zenbeoefening. De (wederzijdse) verbinding voor een bepaalde tijd motiveert en zal je stimuleren om door te gaan, ook als het moeilijk is. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar samen oefenen maakt de weg gemakkelijker en vergroot de inzichten. Niet voor niets is sangha zo belangrijk in het boeddhisme.

Wat

In de volgende gebieden zullen we oefenen en studeren:

 1. Basis elementen en rituelen van zen, zoals zazen, kinhin, recitatie;
 2. Relatie lichaam-adem-geest;
 3. Realisatie en manifestatie van het Boeddha-zelf;
 4. Dagelijks leven, met name: ontmoeten, spreken, luisteren, handelen, denken
 5. Basis-Boeddhisme, waaronder in ieder geval Karuna (compassie), Mudita (vreugde), Upeksha (gelijkmoedigheid) en Maitri (liefdevolle vriendelijkheid)

Drie vormen

We bieden de ZenLeven ThuisTrajecten in drie vormen aan:

Het Basis ThuisTraject is uitsluitend gericht op de zenbeoefening in je thuissituatie. Het duurt één jaar.

Het Intensieve ThuisTraject omvat naast de zenbeoefening thuis ook een aantal meerdaagse programma's op de Noorder Poort (sesshins etc.). Het duurt twee jaar.

Het Doorgaande ThuisTraject is voor wie na het Intensieve Traject wil doorgaan. Dit traject zal daarom pas in 2020 starten.

Opbouw van de trajecten

Alle trajecten kennen de volgende vaste onderdelen:

 1. In alle trajecten wordt allereerst van je gevraagd om minimaal 5 keer per week 25 minuten te mediteren en ongeveer twee uur per week te lezen / studeren.
 2.  Je krijgt oefeningen die je kunt doen in je thuissituatie. De meeste kun je integreren in je dagelijkse activiteiten en zullen dus geen extra tijd kosten.
 3. Er zijn persoonlijke gesprekkenmet je begeleider, met een totale lengte van 75 minuten per maand. Hoe, waar en wanneer deze gesprekken plaatsvinden, kun je zelf met je begeleider afspreken.
 4. Er is een tweemaandelijkse digitale groepsbijeenkomstvan 60-90 minuten met Jiun Hogen roshi  (digitaal wil zeggen op afstand, via het Internet; zie het inschrijfformulier voor bijzonderheden).

Deze vier onderdelen samen vormen dus het Basis thuisTraject.

 

Het Intensieve thuistraject omvat daarnaast een reeks meerdaagse programma’s:

 1. Een Body&Mind weekend
 2. Een Daily Life Sesshin of Zen weekend
 3. Een keuze uit één van de volgende mogelijkheden:
 4. Een keuze uit één van de volgende mogelijkheden:

Je volgt deze programma’s in de loop van de twee jaar dat het traject duurt. Je kunt zelf bepalen wanneer je aan welk programma meedoet, waarbij je je als je daar behoefte aan hebt door je begeleider kunt laten adviseren.

Kosten

Voor het Basis ThuisTraject:

een aanbetaling van € 50,- en 12 maandelijkse termijnen van €30,-.

Voor het Intensieve ThuisTraject:

een aanbetaling van € 260,- en 24 maandelijkse termijnen van € 55,-.

De kosten dekken de deelname aan alle onderdelen die in het overzicht zijn opgenomen. Indien een 1-persoonskamer gewenst is bij programma's op de Noorder Poort, zal de gebruikelijke toeslag hiervoor berekend worden.

Deelnemers aan het Intensieve Thuistraject krijgen 10% korting op alle Noorder Poort programma's waaraan zij gedurende de tijd van het traject willen deelnemen en die niet in het traject zijn opgenomen.

Begeleiders

De hoofdbegeleidster van de trajecten  is Jiun Hogen roshi. Zij zal de activiteiten van de zenleraren superviseren en zij zal de digitale bijeenkomsten leiden.

In 2018 en 2019 worden de begeleidingsgesprekken gehouden met één van de volgende leraren van het International Zen Institute.

Tetsue roshi

Tetsue roshi

Anshin Tenjo osho

Myoshin Zeitler

Myoko Sint

Jolinda Daishin van Hoogdalem

Ardan Tozan Timmer

Marjolein Kyosei Verboom

Lees meer over deze leraren.

 Het is mogelijk om bij aanmelding een voorkeur voor één van deze leraren op te geven en we zullen ons best doen die wens te vervullen, hoewel we daar geen garantie voor kunnen geven.

Aanmelding

Het basistraject dat in 2018 is gestart, eindigt op 1 maart 2019; het intensieve traject eindigt op 1 maart 2020. Degenen die in 2018 zijn gestart met het basistraject, krijgen de mogelijkheid om per 1 maart 2019 over te stappen naar het intensieve traject.

In de loop van 2020 zullen nieuwe Zenleven Thuistrajecten starten: een basistraject, een intensief traject en een doorgaand traject. Zodra inschrijving daarvoor mogelijk is, worden alle sanghaleden  daarover per email geïnformeerd. Als je nog nooit een zenprogramma bij ons hebt gedaan en je bent geïnteresseerd, laat dat dan weten door te mailen naar np@zeninstitute.org of te bellen naar 0521321204, dan krijg je die informatie ook.

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan

Hakuin Ekaku (1686-1768) - Drakenstaf

Hakuin Ekaku (1686-1768) - Drakenstaf

Hakuin Ekaku (1686-1768), Chrysanten

Hakuin Ekaku (1686-1768), Chrysanten