ZenLeven Thuistrajecten

Voor wie

Voor jou, zenbeoefenaar.

Waarom

Omdat zo’n traject je een steun in de rug geeft voor je zenbeoefening. De (wederzijdse) verbinding voor een bepaalde tijd motiveert en zal je stimuleren om door te gaan, ook als het moeilijk is. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar samen oefenen maakt de weg gemakkelijker en vergroot de inzichten. Niet voor niets is sangha zo belangrijk in het boeddhisme.

Wat

In de volgende gebieden zullen we oefenen en studeren:

 1. Basis elementen en rituelen van zen, zoals zazen, kinhin, recitatie;
 2. Relatie lichaam-adem-geest;
 3. Realisatie en manifestatie van het Boeddha-zelf;
 4. Dagelijks leven, met name: ontmoeten, spreken, luisteren, handelen, denken
 5. Basis-Boeddhisme, waaronder in ieder geval Karuna (compassie), Mudita (vreugde), Upeksha (gelijkmoedigheid) en Maitri (liefdevolle vriendelijkheid)

Drie vormen

We bieden de ZenLeven ThuisTrajecten in drie vormen aan:

Het Basis ThuisTraject is uitsluitend gericht op de zenbeoefening in je thuissituatie. Het duurt één jaar.

Het Intensieve ThuisTraject omvat naast de zenbeoefening thuis ook een aantal meerdaagse programma's op de Noorder Poort (sesshins etc.). Het duurt twee jaar.

Het Doorgaande ThuisTraject is voor wie na het Intensieve Traject wil doorgaan. Dit traject zal daarom pas in 2020 starten.

Opbouw van de trajecten 2018

Alle trajecten kennen de volgende vaste onderdelen:

 1. In alle trajecten wordt allereerst van je gevraagd om minimaal 5 keer per week 25 minuten te mediteren en ongeveer twee uur per week te lezen / studeren.
 2.  Je krijgt oefeningen die je kunt doen in je thuissituatie. De meeste kun je integreren in je dagelijkse activiteiten en zullen dus geen extra tijd kosten.
 3. Er zijn persoonlijke gesprekkenmet je begeleider, met een totale lengte van 75 minuten per maand. Hoe, waar en wanneer deze gesprekken plaatsvinden, kun je zelf met je begeleider afspreken.
 4. Er is een tweemaandelijkse digitale groepsbijeenkomstvan 60-90 minuten met Jiun Hogen roshi  (digitaal wil zeggen op afstand, via het Internet; zie het inschrijfformulier voor bijzonderheden).

Deze vier onderdelen samen vormen dus het Basis thuisTraject.

 

Het Intensieve thuistraject omvat daarnaast een reeks meerdaagse programma’s:

 1. Een Body&Mind weekend
 2. Een Daily Life Sesshin of Zen weekend
 3. Een keuze uit één van de volgende mogelijkheden:
 4. Een keuze uit één van de volgende mogelijkheden:

Je volgt deze programma’s in de loop van de twee jaar dat het traject duurt. Je kunt zelf bepalen wanneer je aan welk programma meedoet, waarbij je je als je daar behoefte aan hebt door je begeleider kunt laten adviseren.

Vervolg vanaf 2020

In september/oktober van 2020 zullen nieuwe Zenleven Thuistrajecten starten. Zodra inschrijving daarvoor mogelijk is, worden alle sanghaleden daarover per email geïnformeerd. Als je nog nooit een zenprogramma bij ons hebt gedaan en je bent geïnteresseerd, laat dat dan weten door te mailen naar np@zeninstitute.org of te bellen naar 0521321204, dan krijg je die informatie ook.

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan

Hakuin Ekaku (1686-1768), Aap reikt naar de maan

Hakuin Ekaku (1686-1768) - Drakenstaf

Hakuin Ekaku (1686-1768) - Drakenstaf